ייצוג חייבים בהליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי
יש לכם חובות כל כך גדולים ונראה שאין דרך לכסות אותם? חייבים לכם כספים רבים ללא יכולת ממשית להחזירם בזמן הקרוב? אולי פתיחת הליכי פשיטת רגל (כיום היא נקראת חדלות פירעון) תהיה פתרון טוב עבורכם.
עם זאת, לא כל אחד יכול להכריז על עצמו פושט רגל מבחינת החוק, וגם אם כל התנאים מתקיימים, לא כל עורך דין יכול לנהל תהליך של פשיטת רגל בצורה מיטבית ולהביא לתוצאה הרצויה של הפטר מחובות.
מדוע? כי לא מדובר רק בהגשת מסמכים לרשם לשכת ההוצאה לפועל, אלא ביצירת נרטיב שלם שמטרתו להציג את הסיפור שלכם ולהפיק עבורכם את המירב תוך שימוש ביתרונות וזכויות שיקנו לכם שקט נפשי לאורך כל תקופת פשיטת הרגל, נוסף על ההפטר.
במקרים מסוימים יש לחייב חובות כל כך גדולים שגם אם ימכור את כל נכסיו, לא יצליח להחזיר את הסכום שהצטבר, וכמובן שאין ביכולתו של אף אחד למכור לחלוטין את כל נכסיו – כולל ביתו, רכבו וכל רכושו עלי אדמות.
כאן מגיע הפתרון של הליך פשיטת רגל (חדלות פירעון) בעזרת משרד עורכי דין, שבו ניהול החזר החוב עובר לידי בית המשפט ולידיו של גורם חיצוני שמחליט עבור בעל החוב איך להחזיר את הכסף לנושים בצורה הדרגתית ובטוחה, בלי להישאב עוד יותר לבור הכלכלי, ואפילו תוך שיקום פיננסי כולל.
אף על פי ש"פשיטת רגל" נשמע כמו דבר מאיים, יש לו יתרונות רבים כלפי מי שמסובכים בחובות גדולים, למשל:
• החייב מקבל הפטר מחובותיו ויכול לפתוח דף כלכלי חדש בלי נטל החובות על כתפיו.
• כל ההליכים המשפטיים נגד החייב, כולל הליכי גבייה מצד הנושים, נעצרים במהלך תקופת פשיטת הרגל.
• החייב מקבל עזרה חיצונית לטיפול בחובותיו תוך שיקום כלכלי כדי למנוע ממנו לחזור למצב זה.
• מצד הנושה, הוא מקבל את כספו חזרה במסגרת זמנים מוסדרת ובניהול של גורם משפטי אחראי.
• בתהליך פשיטת הרגל החדש (חדלות פירעון) הנושה גם מקבל הרבה יותר מהכסף שחייבים לו.
עם זאת, חשוב לדעת כי ישנן דרישות מסוימות כדי להיות זכאי עבור התהליך, וכן מגבלות למי שנמצא במהלכו, לכן יש להיעזר במשרד עורכי דין מומלץ לפשיטת רגל כדי לקבל הנחיות בנושא.
תמיד כדאי להתייעץ עם עורך דין מומלץ לפשיטת רגל כדי לקבל החלטה מושכלת אם להתחיל בתהליך של פש"ר.
עורך דין בתחום יבדוק את תמונת החובות העדכנית: כמה תיקים פתוחים בהוצאה לפועל, מה סכום החובות הכולל, האם יש חובות נוספים עתידיים או חובות שעדיין לא הגיעו לבית המשפט וניתן לסגור בהסדר חובות.
כמו כן, עורך הדין לפש"ר יבדוק מה יכולת ההשתכרות של החייב ואילו נכסים יש בבעלותו ומצד שני יערוך בדיקה של הנושים ויברר איתם מה המוכנות שלהם למשא ומתן.
בשורה התחתונה, רק כשאין ברירה עורך הדין יתחיל בתהליך של פשיטת הרגל וזאת כשהוא בחן את כל הנתונים שברשותו והבין כי זה הפתרון המיטבי עבור מצבו של החייב.
גם נושה יכול לבקש לפתוח בהליך פשיטת רגל באמצעות משרד עורכי דין אם הוא יודע שהחייב לא יכול להחזיר לו את הסכומים הכספיים שמגיעים לו.
כיצד יודעים זאת? יש כמה תמרורים אזהרה, ביניהם: עיכוב בתשלומים, דחיית עסקאות אשראי, צ'קים חוזרים, בקשה להקדמת תקבולים וכמובן התנהלות נמנעת מול כל גורם שצריך לשלם לו כספים.
בכל חשד למצב כזה, מומלץ להתייעץ עם עורך דין פשיטת רגל כדי שיערוך את הבירור המקצועי לגבי דרישות החוק לפשיטת רגל, ואם ישנה התאמה, ניתן לבקש ממנו לפתוח בהליך חדלות פירעון כנגד החייב.
לא בכל מצב ניתן לפתוח בתהליך של פשיטת רגל (חדלות פירעון) בבית המשפט, והחוק מסביר בדיוק באילו מקרים ניתן לעשות זאת:
• כאשר סך כל ההתחייבויות של החייב עולה על סך כל הנכסים בבעלותו.
• כאשר סך החובות עולה על 166,627.31 ש"ח (נכון לשנת 2024).
• אם סך החובות נמוך מהסכום לעיל, ניתן להגיש את ההליך בפני רשם ההוצאה לפועל בגין 'חובות בסכום נמוך', בהתניה שהחוב שלו בכל זאת גבוה מסכום של 55,542.43 ש"ח (נכון לשנת 2024).
החוק מפרט גם את המגבלות שמוטלות על החייב במהלך פשיטת הרגל, ובאילו תנאים הוא מקבל הפטר מחובות.
יש לציין כי החוק עבר תיקון משמעותי בשנים האחרונות, ובו במקום לתת דגש על פשיטת הרגל והחזר החובות, יש דגש על חדלות הפירעון ועל השיקום הכלכלי של החייב בתהליך, כדי למנוע מהמצב להישנות.
מכיוון שתהליך פשיטת רגל מוצע לחייב כפתרון לסגירת חובותיו תוך עזרה ממשית ושיקום כלכלי, הוא צריך מצידו להראות מחויבות לתהליך, ועקב כך מוטלות עליו מספר הגבלות:
1. הוא לא יכול למשוך צ'קים מהבנק או להשתמש בכרטיסי אשראי מסוימים, כחלק מתהליך הפיקוח על הכספים הנמצאים ברשותו.
2. הוא לא יכול לפתוח עסק חדש (אלא בהיתר מיוחד מבית המשפט), בין היתר בשל העובדה שעסק חדש דורש השקעת הוצאות רבות ללא הבטחת הכנסות תמורתן.
3. הוא לא יכול לצאת מהארץ או לחדש ולהאריך תוקף דרכון. זאת כדי להבטיח שיישאר בישראל עד לתשלום מלוא החובות וסיום ההליך.
4. כדי לקבל הפטר מחובותיו, החייב צריך לשתף פעולה באופן מלא עם תהליך השיקום הכלכלי ולעמוד בתנאים שהוצבו לו, כמו למשל העברת התשלום החודשי שנקבע לו לקופת הנושים והגשת דוחות תקופתיים על הכנסותיו והוצאותיו.
מלבד המגבלות המצוינות בחוק, ישנם גם חסרונות אחרים בהליך פשיטת הרגל, כמו למשל הכתם התדמיתי שיש על החייב, הן ברמה הממסדית – כמו למשל הגדרת "לקוח מוגבל באמצעים" אצל הבנקים, מה שמקשה עליו להתנהל במשיכת כספים ובלקיחת הלוואות – והן ברמה האישית והמקצועית, אם הוא בעל עסק למשל.
יתרה מזאת, ההליך המשפטי כשלעצמו הוא לא זול, והחייב נדרש לשלם אגרות לבית משפט (לצורך הדוגמה, הגשת בקשה לפתיחת ההליכים עולה 900 ש"ח) נוסף על עזרת עורכי דין מומחים לפשיטת רגל שיעבירו אותו בתוך התהליך על הצד הטוב ביותר – כדי שלא ייאלץ לעשות אותו מחדש ולשלם שוב את כל האגרות.
גם עבור הנושים יש חסרונות בהליך פשיטת רגל, בין היתר כי הוא יכול להימשך שנים רבות, מה שאומר שהם לא יקבלו את כספם במהרה, ובנוסף לאורך התקופה הם לא יכולים להגיש שום תביעה משפטית ולזרז את גביית החוב, כי בפשיטת הרגל מוקפאים כל ההליכים המשפטיים כנגד החייב.
חשוב להדגיש, גם עורך דין מומחה לפשיטת רגל לא תמיד ימליץ ללקוחותיו על הליך זה. כפי שראינו ישנם גם חסרונות לפשיטת רגל ובמקרים מסוימים עדיף לנקוט בדרך פעולה אחרת שתביא לתוצאות טובות יותר.
כך למשל, עורך הדין יכול לגלות שיש לחייב כמה תיקים בהוצאה לפועל וניתן לבצע איחוד תיקים כדי להקל על גובה ההחזר החודשי, או שניתן לנהל משא ומתן עם הנושים ולגבש הסדר חובות מחוץ לבית המשפט.
הליך של פשיטת רגל הוא דבר מורכב, אך עורך דין מומלץ לפש"ר יודע בדיוק כיצד לבצעו בדרך הטובה ביותר, ובאופן כזה שלא יביא לפיזור ההליך – מה שמעכב אפשרות להגיש בקשה נוספת לפשיטת רגל – או לסיום ההליך ללא קבלת הפטר.
אלו הם השלבים העיקריים בתהליך פש"ר (חדלות פירעון) כשמנהל אותו עורך דין מומחה בתחום פשיטת הרגל:
1. בדיקת הרקע הכלכלי ומצב החובות של החייב.
2. ארגון המסמכים הרלוונטיים ויצירת נרטיב מתאים למצבו של החייב.
3. הגשת בקשה לפתיחת ההליכים וקבלת צו מתאים כשבית המשפט מאשר את הבקשה.
4. מינוי נאמן שיסייע לחייב לנהל את הנכסים שברשותו ולהסדיר את כל חובותיו.
5. סיוע לחייב לצלוח את תקופת הביניים שבה הוא מחויב לשלם סכום חודשי לנושים.
6. קבלת צו שיקום כלכלי לאחר הגשת דוח הנאמן לבית המשפט ופירוט צו התשלומים עד לסגירת החוב.
7. לאחר קיום התוכנית לשיקום הכלכלי, עורך דין פשיטת רגל מוציא עבור החייב בקשה להפטר מחובות שאותו הוא יקבל לאחר כ-3 שנים אם עמד בהתחייבויותיו מול הנושים.
כדי לקבל סיוע בתהליך פשיטת הרגל, חשוב להיעזר בעורך דין מומלץ שיש לו ניסיון בייעוץ וליווי לחייבים או לנושים שנאלצו לבצע הליך פש"ר.
רק עורך דין בעל ניסיון, שהעביר כמה וכמה לקוחות את התהליך עד לקבלת הפטר חובות, יודע מהן דרישות החוק המדויקות לגבי הגשת בקשה לפתיחת ההליך וכל ניהולו בידי לשכת ההוצאה לפועל.
עו"ד מומחה לפשיטות רגל יוכל לארגן עבורכם את כל המסמכים, לכתוב תצהיר שיתאר את מצבכם בצורה המדויקת ביותר ובכך להשיג עבורכם יתרונות משפטיים שיקלו עליכם לאורך התקופה, שכאמור יכולה להימשך מספר שנים.
כדי לקבל הפטר מחובות בסיום ההליך, יש להגיש דוחות תקופתיים ולעמוד בצו השיקום הכלכלי שניתן על ידי בית המשפט. משרד עורכי דין לענייני פשיטת רגל יוכל לעקוב אחר כל הנתונים ולוודא שלא מתפספסת שום דרישה, כדי שתוכלו לקבל את ההפטר המיוחל בזמן שאתם מתמקדים בחייכם ולא מסתבכים עוד יותר מול ההוצל"פ.
מעבר לניסיון המקצועי, חשוב לבחור עורך דין שהצלחתם ליצור איתו קשר אישי ושמרגיש לכם אמפתי ותומך. תקופת פשיטת הרגל היא ממושכת וכרוכה בהרבה לחצים נפשיים, חשוב שיהיה לצידכם עו"ד שהוא גם בנאדם, שיהיה לו אכפת ממצבכם ושיעשה הכל כדי להקל עליכם כמה שיותר.
לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין פשיטת רגל מומלץ, התקשרו אלינו לטלפון: 077-501-3088 או שלחו לנו הודעה לוואטסאפ (WhatsApp): 052-699-8771
בעל תואר ראשון במשפטים בהצטיינות יתרה ורישיון נוטריון מטעם משרד המשפטים. עו"ד ונוטריון הלוי בעל ניסיון של למעלה מ-16 שנה, מתמחה בהוצאה לפועל, חדלות פירעון (פשיטת רגל) ודיני עבודה. הוא סייע לאלפי ישראלים לצאת לחיים כלכליים חדשים ורואה בעבודתו שליחות.