ייצוג חייבים בתהליך פשיטת רגל

עורך דין חדלות פירעון: המאמר השלם (מעודכן 2024) לחדלות פירעון ושיקום כלכלי

עורך דין מומחה לחדלות פירעון - המוכרת גם כפשיטת רגל - מסייע לבעלי חוב להתנהל מול הגורמים השונים בלשכת ההוצאה לפועל ובבית המשפט כדי להגיע למצב שבו הם מקבלים הפטר מחובותיהם ומשתקמים כלכלית.
עורך דין חדלות פירעון

"פשיטת רגל" חדשה - חוק חדלות הפירעון

מה עושים כאשר החובות נצברים, ההלוואות מסתבכות וכבר לא רואים כיצד אפשר להיחלץ מהפלונטר הכלכלי? התשובה היא, במקרים רבים, תהליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי.

רובנו מכירים את התהליך הזה בשם קצת פחות חיובי, "פשיטת רגל", ועם שינוי השם הגיע גם שינוי במהות. בזמן שפשיטת רגל מטרתה לסגור את כל החובות של החייב, לחדלות פירעון גם יש מטרה נוספת והיא שיקום כלכלי של החייב כדי שלא יגיע למצב דומה בעתיד.

"חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי" נכנס לתוקף בספטמבר 2019 ובכך החליף את החוק הישן, פקודת פשיטת הרגל שנחקק ב-1980 ועל פיו פעלו משרדי עורכי דין עד אותו יום.

חשוב להבין שניתן להחיל חדלות פירעון רק על תיקים שנפתחו בהוצאה לפועל לאחר ספטמבר 2019, ואילו תיקים שנפתחו לפני כן ינוהלו בעזרת עורך דין לפי פקודת פשיטת הרגל הישנה.

כאמור, החוק החדש צופה פנים קדימה ודואג לכך שהחייב, שהגיע למצב קיצון שבו נדרשה התערבות חיצונית בניהול נכסיו, יקבל כלים, חיזוקים והדרכה צמודה שבעזרתה יוכל לשקם את עצמו כלכלית ולעצור את המדרון החלקלק של הלוואות וחובות שאליו נכנס.

הסבר של עורך דין: מה משמעות המושג "חדלות פירעון"?

כדי שאדם יסגור את החוב הכספי שלו, הוא נדרש לפרוע אותו – כלומר להחזיר את סכום הכסף שקיבל, לפעמים בתוספת ריבית על משך התקופה שבה לא השיב אותו.

כאשר יש לאדם מספר רב של חובות, הוא עלול להגיע למצב שבו אין לו מספיק נכסים שיוכלו לכסות על החובות ולפרוע אותם, לא באותה נקודת הזמן וכנראה גם לא בזמן הקרוב, זאת מפני שהחוב ממשיך לגדול ולהצטבר עם הזמן.

משמעות המילה "חדלות" היא "חוסר", וכך המושג של "חדלות פירעון" מייצג את המצב המתואר, כאשר אדם אינו יכול לפרוע את חובותיו, כלומר יש לו חוסר ביכולת הפירעון של חובותיו.

חוק חברתי ושינוי תודעתי בזכות הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי

החוק החדש יחסית למעשה מבטא מהפך ביחסו של בית המשפט, ושל החברה כולה, לאנשים שמזלם לא שפר עליהם – והסתבכו בחובות כלכליים שלא הצליחו לצאת מהם בכוחות עצמם.

יש כאן אמירה חזקה של החוק הישראלי שבמקום לראות את האנשים האלה בתור כישלון ולהתייחס אליהם כ"פושטי רגל" (קצת כמו שמתייחסים אל קבצנים, שהם "פושטי יד"), יש לראות בהם אנשים סטנדרטיים שבסך הכל "חדלי פירעון" – ויש לעזור ולשקם אותם כלכלית למען החברה כולה.

אמירה כזו עולה בקנה אחד עם התפתחות המגזר הפרטי שבו אנשים רבים הפכו לעצמאים, יזמים ובעלי עסקים, ומתוך רצון לא לרפות את ידיהם גם אם נקלעו לקשיים כלכליים, ולהעמיד אותם חזרה על הרגליים, לשמור על כבודם העצמי ולהמשיך לתמוך בתעשייה הישראלית.

יצירת קשר לקבלת ייעוץ חינם

אילו שינויים נוספים קיימים בהליך חדלות פירעון לעומת פשיטת רגל?

מעבר לשיקום הכלכלי של החייב שעליו שמים דגש עורכי דין בהליך חדלות פירעון, ישנם מספר הבדלים נוספים לעומת הליך פשיטת הרגל, למשל:

• חדלות פירעון ושיקום כלכלי מתייחס גם לחברות ולתאגידים, ולא רק לאנשים פרטיים אשר מצויים בחובות שאותם הם אינם מצליחים לפרוע – לכן התהליך כולל גם פירוק חברה במידת הצורך.

ניהול התהליך על ידי ביהמ"ש השלום במקום המחוזי (מלבד תהליכים של תאגידים), מה שמאפשר יעילות – מצד אחד ההליכים מבוצעים מהר יותר, ומצד שני הם עדיין נגישים לעורכי דין לחדלות פירעון.

• ניסוחי החוק השתנו לפי הלך הרוח החדש, לדוגמה "ממונה על חדלות פירעון" במקום "הכונס הרשמי" ו-"בקשה לצו פתיחת הליכים" במקום "בקשה לפשיטת רגל".

כדי להבין לעומק מהם ההבדלים, אילו יתרונות נוספים קיימים ומה התנאים המזכים הרלוונטיים, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה לחדלות פירעון ושיקום כלכלי.

שלבים עיקריים בתהליך המבוצע על ידי עורך דין מומחה לחדלות פירעון

משרד עורכי דין לחדלות פירעון יגיש קודם כל בקשה לפתיחת הליכים, בשם בעל החוב או בשם אחד הנושים של בעל החוב, בהתאם למי שמעוניין לבצע את חדלות הפירעון.

יש להדגיש שגם במצב שבו פותחים את ההליך מצד הנושה, החייב עדיין זכאי לתוכנית ההבראה והשיקום הכלכלי במסגרת החוק, וגם מחויב לבצעה כדי שההליך יושלם במלואו.

לאחר שבית המשפט מאשר את בקשת העו"ד לחדלות פירעון, מקבלים צו פתיחת הליכים שבמסגרתו כל התיקים המנוהלים בין כותלי לשכת ההוצאה לפועל על שמו של החייב – יוקפאו לאלתר, ואף לא יהיה ניתן לפתוח כנגדו הליכים חדשים, כמו למשל עיקולים.

בד בבד עם ה"הטבה" הזאת, מגיעה גם שורת הגבלות שמכריחה את החייב לעמוד בהתחייבויות פיננסיות מסוימות כדי לזרז את סגירת החובות שלו על הצד הטוב ביותר, למשל אי יכולתו לצאת מהארץ או לחדש דרכון; הגבלה על פתיחת עסק חדש עד שההליך יושלם ועוד.

לאחר מכן בית המשפט ממנה נאמן מטעמו שיהיה אחראי על הנכסים של בעל החוב ויעזור לו לסגור ככל האפשר את ההתחייבויות הכלכליות שלו.

בשלב הבא ייבחנו הנתונים הספציפיים של החייב וייקבע איזה סכום הוא יכול להעביר לנושים שלו באופן חודשי במהלך מה שנקרא "תקופת ביניים", זוהי למעשה מעין תקופת מבחן שנועדה לתת לחייב את האפשרות להראות רצינות ולכסות את חובותיו.

יחד עם זאת, הנאמן יגיש לבית המשפט את דוח הנתונים שערך על סמך מצבו של החייב, כדי שבית המשפט יגיש צו שיקום כלכלי שבו תפורט תוכנית מפורטת להבראה כלכלית.

השלב האחרון הוא קבלת ההפטר הנכסף מכל החובות, אך השלב הזה מתקיים לאחר שלוש שנים ואך ורק במידה שהחייב אכן עמד בכל ההתחייבויות שלו, כלומר בצו השיקום הכלכלי שניתן לו.

עורך דין מומלץ לחדלות פירעון יוכל לעמוד לצידו של החייב לאורך התהליך, יקפיד להזכיר לו לשלם בזמן ובכך יעזור לו לצלוח את התקופה הקשה בלי לפספס שום חובה שצוינה בצו השיקום הכלכלי של בית המשפט.

עורך דין משיב: תוך כמה זמן מקבלים הפטר בהליך חדלות פירעון?

באופן סטנדרטי, הליך חדלות פירעון מתחילתו ועד סופו יכול להימשך 4 שנים, אך לעיתים אפשר להאיץ את ניהול ההליך בעזרת עורך דין ולקבל את הפטר מיידי תוך 18 חודשים בסך הכל.

הפטר מיידי כזה נקרא "הפטר לאלתר" ומשמעותו שבית המשפט השתכנע כי החייב לא יוכל להחזיר את חובותיו לנושים, גם במסגרת תוכנית תשלומים קבועה, וזאת מפני שיכולת ההשתכרות שלו נמוכה מדי ולא מתאימה לכך.

הפטר לאלתר מזכה את החייב מהחוב, אך כאמור הוא ניתן רק במקרים מסוימים ולא תקף אצל רוב החייבים שיכולים לעמוד בצו השיקום הכלכלי של הליך חדלות הפירעון הרגיל.

יש לזכור שגם 4 שנים הן זמן יפה ולא מאוד ארוך כדי להגיע למצב שבו מוחקים את כל החובות, פותחים דף כלכלי נקי ומשתלבים מחדש במרקם האקונומי של התעשייה והחברה בישראל.

עורך דין עונה: אי קבלת הפטר לאחר חדלות פירעון - אפשרי? מה עושים?

מי שנחשד כי ביקש את חדלות הפירעון ממניעים לא כשרים, תוך ניצול ההטבות הניתנות לו וללא רצון אמיתי להשתקם ולסגור את החובות, בקשתו להפטר תידחה והוא יהיה מנוע מלהגיש בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון בפעם השניה לתקופה של שנה או שנתיים ויותר, לשיקול בית המשפט.

זה יכול לקרות גם אם התשלומים שנקבעו במסגרת צו השיקום הכלכלי לא מבוצעים כהלכה, אם במזיד או בשוגג, ולכן צריך לעקוב בתשומת לב רבה אחר הוראות בית המשפט במהלך תקופת הביניים לאורך הליך חדלות הפירעון.

עם זאת, החיים עמוסים ויש הרבה דברים שאדם מתעסק בהם מלבד צו השיקום הכלכלי שניתן לו. לכן אם אתם נדרשים בהליך מסוג זה יש לפנות לעורך דין מומחה לחדלות פירעון ושיקום כלכלי, שבקיא בכל הפרטים הקטנים, יוכל להתנהל מול בית המשפט, להשיג את התנאים הטובים והנוחים ביותר עבורכם ולדאוג שהתהליך מבוצע מא' ועד ת' בצורה נכונה כדי לקבל הפטר מלא מהחובות.

עורך דין מומלץ לחדלות פירעון משיג יתרון לבעל החוב ויתרון לנושה

יש לציין כי חוק חדלות הפירעון ושיקום כלכלי החדש, לא מיטיב רק עם החייב בכך שמסייע לו להשתקם כלכלית, אלא גם מסייע לנושים לקבל חלק גדול יותר מהכספים שהיו חייבים להם, לפחות לעומת ההליך הישן של פקודת פשיטת רגל.

כך או כך, רק עורך דין מומחה לחדלות פירעון ושיקום כלכלי יידע להסתכל על המקרה הספציפי ולנהל את ההליך מול בית המשפט באופן כזה שייטיב עם האדם, חייב או נושה, בצורה הנכונה ויביא אותו למצב אידיאלי – שיקום כלכלי ויציאה לחיים חדשים, או השבת כמה שיותר מכספי החוב בזמן הקצר ביותר.

כמו כל הליך אחר שמבוצע בבית המשפט, גם חדלות פירעון ושיקום כלכלי מצריך ביורוקרטיה רבה, ורק עו"ד מנוסה לחדל"פ שביצע את ההליך כמה וכמה פעמים במקרים רבים ושונים, יוכל לדעת בדיוק אילו טפסים צריך להגיש, כיצד לנסח אותם ואיזה סעיפים או תנאים רלוונטיים עבור כל לקוח.

הבחירה בעורך דין לחדלות פירעון צריכה להישען אם כך על נסיונו בתחום, אך גם על ההיבט האנושי. אורך התהליך בממוצע הוא בין שנה וחצי ל-4 שנים, כשהתקשורת מול עורך הדין היא רציפה. יש לבחור בעורך דין מומלץ שיהיה זמין עבורכם, לשאלות כמו גם לעדכונים, ויהיה אמפתי וסבלני כלפי המצב שלכם.

בסופו של דבר המטרה היא לסייע לכם לסגור את החובות בזמן הקצר האפשרי ולפתוח בחיים חדשים נטולי קשיים כלכליים ככל הניתן. עו"ד טוב לחדלות פירעון יוכל להיות לצידכם לאורך כל התהליך, תוך בדיקה מתמדת של הזכויות שלכם עד לקבלת ההפטר המיוחל.

לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין חדלות פירעון מומלץ, התקשרו אלינו לטלפון: 077-501-3088 או שלחו לנו הודעה לוואטסאפ (WhatsApp): 052-699-8771

עורך דין ונוטריון שרון הלוי - תמונה כרטיס ביקור דיגיטלי

בעל תואר ראשון במשפטים בהצטיינות יתרה ורישיון נוטריון מטעם משרד המשפטים. עו"ד ונוטריון הלוי בעל ניסיון של למעלה מ-16 שנה, מתמחה בהוצאה לפועל, חדלות פירעון (פשיטת רגל) ודיני עבודה. הוא סייע לאלפי ישראלים לצאת לחיים כלכליים חדשים ורואה בעבודתו שליחות.

שיתוף:

משרד עורכי דין ונוטריון שרון הלוי מתמחה שנים רבות בתחומים אזרחיים-מסחריים שונים, מייעץ ומייצג עסקים ופרטיים. נשמח לסייע גם לך בהליך המשפטי הדרוש לך!

תפריט
יצירת קשר מיידית

תרצו לקבל מענה ישירות מעורכי הדין של המשרד? רשמו מספר טלפון, לחצו על הכפתור ודברו אתנו בוואטסאפ כבר עכשיו: