החוק לצידך כשהזכויות ביצירה שלך
במציאות בה יצירות רבות מוצגות לראווה במרחב הווירטואלי, אין זה מפתיע כי אנו עדים לתופעה הולכת וגוברת של הפרת זכויות יוצרים באינטרנט. אף על פי שלא כל ההפרות מתבצעות בעולם הדיגיטלי, לעתים קרובות הן מתפרסמות בו על ידי המפר עצמו או באמצעות גורמים אחרים, למשל פרסום תמונה או סרטון לעיני כל ברשתות החברתיות ללא ציון שמו של הצלם או ללא קבלת אישור מראש מבעל הזכויות הבלעדיות ביצירה.
עורך דין זכויות יוצרים בעל ניסיון רב שנים הבקיא בכל החוקים הקיימים, התקדימים המשפטיים ופסקי הדין הרלוונטיים לדיני קניין רוחני שניתנו בערכאות המשפטיות השונות מסייע ללקוחותיו להתמודד עם מצבים לא נעימים של הפרת זכויות יוצרים, בין אם הם בעלי הזכויות ביצירה ובין אם הם נאשמים בביצוע עבירה.
ניהול תביעות בגין הפרה של זכויות יוצרים מצריך מעורכי דין ידע משפטי נרחב והבנה מעמיקה של חוק זכויות היוצרים, חוק העיצובים, חוק עוולות מסחריות, חוק זכויות משדרים ומבצעים, פקודות סימני מסחר, פקודות הפטנטים, מדגמים, סודות מסחריים, דיני נזיקין, גניבת עין, מוניטין, מותגים, דיני אינטרנט, אמנות בין-לאומיות ועוד.
באופן כללי, חוק זכויות יוצרים קובע כי אסור לעשות שימוש לא מורשה ביצירה שהזכויות עליה נמצאות בידי אדם אחר, כלומר אין להעתיק, לשכפל, להפיץ, לפרסם, להשכיר, למכור, לגנוב, לתרגם, לשדר, לבצע בפומבי, להעמיד לרשות הציבור או לבצע עיבוד של היצירה, לעשות יצירה נגזרת שלה וכיוצ"ב. בהקשר זה, יצירה יכולה להיות כל אחד מהדברים הבאים:
• יצירה מצולמת כמו תמונות או סרטונים.
• יצירה אומנותית כמו ציורים או פסלים.
• יצירה ספרותית כמו ספרים או סיפורים קצרים.
• יצירה מוזיקלית כמו מילים או לחנים של שירים.
• יצירה קולנועית או טלוויזיונית כמו סרט או סדרה.
• יצירה דרמטית כמו מחזות, הצגות או מופעי מחול.
• יצירה טכנולוגית כמו תוכנות מחשב או יישומי מובייל (אפליקציות).
• יצירה עיצובית כמו תוכניות אדריכליות או עיצובים של אתרי אינטרנט.
• יצירה כתובה כמו מצגות, הרצאות, מדריכים, מאמרים, פרסומות או סוגים שונים של תכנים שמתפרסמים במדיה החברתית.
חשוב לדעת כי קיימת הבחנה בין זכויות כלכליות (אסור להשתמש ביצירה מסוימת אלא בהסכמת בעל הזכות עליה) ובין זכויות מוסריות (אסור להשתמש ביצירה כלשהי ללא מתן קרדיט ליוצר שלה), לכן פרסום שמו של היוצר לצד היצירה המועתקת ללא קבלת הסכמתו המפורשת לפרסום היצירה מבעוד מועד מהווה הפרת זכויות יוצרים לכל דבר ועניין על פי החוק. זכרו כי הזכויות הבלעדיות על היצירה שמורות ליוצר לכל משך חייו ואף 70 שנים לאחר יום מותו.
שוקלים להגיש תביעה בגין הפרת זכויות יוצרים? ישנם מספר שלבים שעליכם לעבור לפני שתוכלו לעשות זאת בעזרת משרד עורכי דין במדינת ישראל. לדוגמה, חשוב ביותר שיהיה בידכם תיעוד לכך שאתם היוצרים ובעלי הזכויות הבלעדיות ביצירה המדוברת. כמו כן, הנכם נדרשים לתעד את כל הפרות זכויות היוצרים שמצאתם או שהגיעו לידיעתכם, הן באינטרנט והן מחוצה לו.
לאחר מכן, באפשרותכם להסתייע בשירותיו של עורך דין זכויות יוצרים – מה שיסיר מכם את רוב העול הכרוך בניהול הליך משפטי כיום. עורכי דין ותיקים ומנוסים יכולים לנסח עבורכם מכתב התראה לפני תביעה ולשלוח אותו לגורם או לגורמים הרלוונטיים, לנהל בשמכם משא ומתן מול המפר או מייצגו ולהגיש עבורכם תביעה לבית המשפט בגין הפרת זכויות קניין רוחני ככל שהמשא ומתן עם הצד השני לא צלח.
יש לציין, כי טרם התחלת הטיפול המשפטי בפנייתכם, עורך דין לענייני זכויות יוצרים בדרך כלל ינסה להבין בעזרתכם אם היצירה שבנדון היא אכן יצירה לפי החוק הישראלי, מיהם בעלי הזכויות הכלכליות והמוסריות ביצירה, האם קיימת היכרות מוקדמת בין בעל הזכויות למפר ואם כן מהי מערכת היחסים ביניהם, כיצד התנהלו שני הצדדים לאחר גילוי ההפרה או ההפרות ואילו חוקים נוספו הופרו מלבד חוק זכויות יוצרים.
בנוסף, תפקידו של עורך הדין הוא לבחון את אופי ההפרה והיקף השימוש ביצירה על ידי המפר, האם חלות הגנות שונות על המפר מתוקף חוק זכויות יוצרים או מכל טעם אחר, את מידת הנזקים הכלכליים או המוסריים שנגרמו לכם כיוצרים בעקבות האירוע, את האפשרות להגיע להסדר פשרה בין בעלי הזכויות למפר מחוץ לכותלי בית המשפט ומהו הפיצוי הכספי המשוער במקרה שלכם, זאת בהסתמך על פסקי דין קודמים שניתנו במצבים דומים לשלכם.
במידה וקיבלתם פנייה בכתב או בעל-פה, כמו שיחת טלפון, מכתב התראה מעורך דין מוסמך או כתב תביעה בגין הפרת זכויות יוצרים, עליכם להתייחס לכך ברצינות המתבקשת ולא להשתהות זמן רב עם תגובתכם מכיוון שהיעדר תגובה הולמת לפנייתו של הצד השני תאפשר לו להתקדם במלוא המרץ בניהול ההליכים המשפטיים שהוא מעוניין לנהל נגדכם.
יחד עם זאת, חשוב מאוד שלא תשיבו בעצמכם למכתב התראה אשר נוסח על ידי עורך דין מומחה לזכויות יוצרים ולא תנסחו בעצמכם כתב הגנה, שכן זה עשוי להיות מאתגר עד בלתי אפשרי לתקן טעויות שנעשות בשלב מוקדם של ההליך המשפטי. באותו אופן, אל תשוחחו בטלפון או בכל אמצעי אחר עם הצד השני או המייצג שלו מאחר והדבר עלול לסבך אתכם מאוד בהמשך הדרך.
ככל שהדבר תלוי בכם, רצוי שלא תסירו את היצירה שהתבקשתם להסיר מייד עם קבלת הפנייה מהצד השני, על אחת כמה וכמה אם לדעתכם לא באמת ביצעתם הפרה של זכויות יוצרים, זאת משום שפעולת ההסרה טומנת בחובה סוג של הודאה שלכם בכך שיש טעם לפגם בהתנהלותכם.
בהמשך לכך, אל תודו בפני עורך הדין שפנה אליכם, בכתב או בעל-פה, בעבירה על חוק זכויות יוצרים או כל חוק אחר ואל תנסו לשכנע את הצד השני כי עבירה שאתם חשודים בביצועה נעשתה בשגגה או ללא כל כוונה להזיק לו. ברוב מוחלט של המקרים, הודאה בעבירה בשלב מוקדם וניסיונות שכנוע רק מרעים את מצבכם.
במקום זאת, המומחים של משרד עורכי דין ונוטריון שרון הלוי ממליצים לנקוט בפעולות הבאות:
1. חפשו באינטרנט עורך דין לענייני זכויות יוצרים, צרו קשר עם איש מקצוע לאחר שבחנתם בקפידה את הנראות הדיגיטלית שלו וקבלו ממנו ייעוץ ראשוני חינם. זהו שירות שמרבית עורכי הדין מציעים ללקוחות פוטנציאליים.
2. תאמו פגישה פרונטלית או היוועדות חזותית עם עורך דין מומחה לדיני קניין רוחני כדי להתחיל את הטיפול המשפטי בתביעתכם. עד מועד הפגישה, רכזו במקום אחד את כל הראיות המעידות על כך שלא הפרתם זכויות יוצרים בלעדיות של צד אחר והביאו אתכם לפגישה את כל ההוכחות שברשותכם.
3. הנחו את עורך הדין ששכרתם להשיב למכתב ההתראה שקיבלתם לאחרונה, לנהל בשמכם משא ומתן עם מייצגו של הצד השני או להכין עבורכם כתב הגנה לתביעה, זאת כמובן בהתאם למקרה הפרטי שלכם. מומחיותו ובקיאותו של איש המקצוע בנושא זכויות יוצרים, דיני אינטרנט ודיני קניין רוחני יאפשרו לו להשיג עבורכם את התוצאה הטובה ביותר האפשרית במצבכם.
לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין זכויות יוצרים מומלץ, התקשרו אלינו לטלפון: 077-501-3088 או שלחו לנו הודעה לוואטסאפ (WhatsApp): 052-699-8771
בעל תואר ראשון במשפטים בהצטיינות יתרה ורישיון נוטריון מטעם משרד המשפטים. עו"ד ונוטריון הלוי בעל ניסיון של למעלה מ-16 שנה, מתמחה בהוצאה לפועל, חדלות פירעון (פשיטת רגל) ודיני עבודה. הוא סייע לאלפי ישראלים לצאת לחיים כלכליים חדשים ורואה בעבודתו שליחות.