ייעוץ משפטי לעובד ולמעסיק בתחום דיני עבודה
דיני עבודה בחוק הישראלי מסדירים את מערכת היחסים הבסיסית שבין כל עובד ומעסיק מתוך כוונה לשמור על הזכויות של כל צד במסגרת התעסוקתית.
תיקים הקשורים לדיני עבודה מתנהלים במערכת שיפוט נפרדת בבתי הדין לעבודה, מלבד כאשר הנושא הנידון נוגע לפלילים ומגיע לבתי משפט אחרים (כמו למשל בהטרדות מיניות במסגרת העבודה).
עורך דין לענייני עבודה מעניק שירותים לעובדים ולמעסיקים בכל מגוון הנושאים הרלוונטי ליחסיהם במסגרת העבודה, כאשר ניתן לחלק את השירות לשני תחומים עיקריים: ייעוץ והכנת מסמכים, לעומת ייצוג משפטי בתביעות.
על מנת לכונן את מערכת היחסים בצורה מיטבית ככל האפשר, יש להתייעץ עם עורך דין מומחה לדיני עבודה ולבקש ממנו להפיק מסמכים וחוזים אשר יהיו חוקיים ועדיין יקיפו את האינטרסים של הצד המבקש, בלי לחשוף אותו לתביעות מהצד השני.
לרוב, בכל הנוגע להכנת מסמכים, המעסיק הוא זה שיבקש את עזרת עורך דין מסחרי בהכנת חוזי עבודה, הסכמי סודיות או אי-תחרות ובדיקת הסכמים קיבוציים או צווי הרחבה, אך גם עובד עצמאי או פרילנסר יכול לבקש הכנת חוזה ללקוח ספציפי.
במקרים שבהם מתגלע סכסוך בין הצדדים שאינו מגיע להבנה ולהסכמה, עבודת עורך הדין לענייני עבודה מגיעה לתחומי בית המשפט, לתביעה או להגנה מתביעה.
רוב התביעות הנוגעות לענייני עבודה עוסקות בפיטורין: האם מותר לפטר עובדת בהיריון? האם עובד פוטר כדין או שהוא זכאי לפיצויים נוספים? האם העובד קיבל את מלוא זכויותיו הסוציאליות כרכיב פיצויים לאחר הפיטורין? האם עובד התפטר עקב הרעת תנאים כך שהוא זכאי לפיצויים כדין מפוטר?
עם זאת, קיימים גם נושאים רבים אחרים, נפוצים פחות אך חשובים באותה מידה, הקשורים לאי הסכמות בין עובד ומעסיק ונידונים בבית הדין לעבודה, כמו למשל הטרדות מיניות במסגרת העבודה, אי קבלה לעבודה עקב אפליה וכדומה.
ישנם עשרות חוקי עבודה שונים שמעסיק מחויב לתת לכל עובד שתחתיו, ביניהם נפוצים במיוחד חוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות, חוק פיצויי פיטורים, חוק הגנת השכר, חוק דמי מחלה, חוק חופשה שנתית וחוק שעות העבודה והמנוחה.
• מותר לי להתפטר ולהפסיק לעבוד מייד? חוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות מעגן את זכויות העובד והמעסיק במקרים של רצון אחד הצדדים להפסיק את ההתקשרות ביניהם. לרוב מחויב העובד להודיע על רצונו להתפטר תוך 30 יום, ובכך לאפשר למעסיק למצוא לו מחליף כדי לא לפגוע בתפוקת העבודה.
• מותר למעסיק לפטר אותי ולהפסיק לשלם לי משכורת מיידית? להבדיל מחובתו של עובד להמשיך לעבוד לאחר התפטרות, מעסיק יכול לפטר עובד ולדרוש ממנו להפסיק לעבוד מיידית, אך לפי חוק הוא כן יחויב להמשיך לשלם לו לאורך ימי ההודעה המוקדמת (לרוב – 30 יום).
• מעסיק יכול לאחר בתשלום המשכורת שלי? לפי חוק הגנת שכר, אסור למעביד להלין שכר לעובד, והוא גם מחויב לתת תלוש משכורת שבו יפורטו כל הזכויות הסוציאליות שקיבל, כמו הפרשה לפנסיה, תגמול בגין שעות נוספות ועוד.
• כמה שעות מותר לי לעבוד לפי החוק? חוק שעות העבודה והמנוחה מסדיר את הזמן המותר לעבודה רציפה ללא הפסקה, וכמות שעות עבודה מקסימלית לאורך השבוע ללא יום מנוחה. במידה והעובד מבצע יותר משעות אלו, הוא זכאי לתגמול בגין שעות נוספות.
• האם מותר למעסיק לא לתת לי ימי חופש? לפי חוק חופשה שנתית, מעביד מחויב לתת לעובד אפשרות לימי חופש לאורך כל השנה, לרוב המינימום עומד על יום חופש אחד מדי חודש. חלק מימי החופשה הללו אמורים להיות בתשלום מלא, אחרים יכולים להיחשב כ'ימי בחירה' שהעובד לא מקבל עבורם תשלום.
• האם מעסיק שילם לך את כל זכויותיך כדין לאחר סיום העבודה? המעביד מחויב בתשלום גמר חשבון ורכיבי פיצוי שונים לפי תקופת העבודה של העובד והנתונים הספציפיים שלו.
• מתי מקבלים כסף מהעבודה על מחלה? לפי החוק, כל עובד שלא יכול להגיע לעבודה בשל מחלה (ויש לו סימוכין מתאימים כמו למשל אישור מחלה מרופא) זכאי לקבל תשלום עבור כל יום מחלה, לרוב רק לאחר היום השני של המחלה, אך תלוי במקרה של כל חוזה עבודה ספציפי.
משרד עורכי דין מומחה לדיני עבודה יכול לסייע לך בכל אחת מהדרכים הבאות:
• ייעוץ ובדיקה בכל חשד של אי תשלום זכויות בזמן העבודה, גם במקרים של חוסר תום לב מצד המעסיק.
• ייעוץ ובדיקת פיצויי פיטורים לפי כל מקרה רלוונטי.
• ייעוץ לפני התפטרות עקב הרעת תנאים, אפליה, הטרדה מינית וכל סיבה אחרת.
• הגשת תביעה לפיצויי פיטורין או עקב הלנת שכר, אי תשלום דמי חופשה, אי תשלום דמי הבראה, זכויות פנסיוניות, שעות נוספות ועוד.
• ייעוץ לפני חתימה על חוזה עבודה או הסכם עבודה אישי עם המעסיק.
• ייצוג בתביעות, סכסוכים או כל הליך משפטי אחר בבתי הדין לעבודה.
• ייצוג פרילנסרים במקרים של הכרה ביחסי עובד-מעסיק (וכל הזכויות הנלוות לכך).
• ייעוץ וייצוג בתביעות הנוגעות לעבודת נשים, לרבות זכויות נשים בהיריון ונשים בטיפולי פוריות.
• ייעוץ במשא ומתן לפני חתימת חוזה עבודה עבור בכירים ועובדים בתעשיית ההיי-טק.
• ייצוג עובדים כשהמעסיק עומד לפני פשיטת רגל (חדלות פירעון) או כשהחברה בתהליכי פירוק.
• ייצוג בהליכי שימוע לפני פיטורין ובדיקת כל הזכויות הקשורות להליך פיטורין כדין.
• תביעת זכויות עובדים מול חברות ביטוח, חברות פנסיה ומול המוסד לביטוח לאומי.
עורך דין מומלץ לענייני עבודה יכול לעזור לך בכל אחד מהמצבים הבאים:
• ייעוץ לפני פיטורי עובד כדי להגן על המעסיק מפני תביעות אפשריות.
• ייעוץ והכנת מסמכים שונים: חוזי עבודה, הסכמי סודיות ואי תחרות ועוד.
• ייצוג בבתי הדין לעבודה בכל הליך משפטי וכן במקרים של הליכים משמעתיים.
• ניהול סכסוכים במסגרת העבודה בעזרת ייצוג בהליכי גישור ובוררות.
• ייעוץ בנושאים מנהלתיים וטכניים וליווי משפטי שוטף בכל סוגיה שמתעוררת לגבי עובדים.
• תביעת עובד עקב גניבת סודות מסחריים, מעילה באמון או הטרדה מינית של עובדת.
• בדיקת הסכמים קיבוציים וצווי הרחבה לפי ענף העיסוק הרלוונטי שהמעסיק משתייך אליו.
• ליווי משפטי ביצירת התקשרויות עם פרילנסרים והגנה מפני תביעות להכרה ביחסי עובד-מעסיק.
• ניסוח תקנון למקום העבודה, ייעוץ בנושא משמעת ואכיפת חוזים מול עובדים.
סיום חוזה העסקה הוא אמנם נושא יום יומי שמתרחש לעיתים קרובות, אך יש לגביו סעיפים רבים ומורכבים שכל אחד מהם מעגן זכות אחרת של העובד או של המעסיק.
שימו לב, ניתן לתבוע מעסיק אם הליך הפיטורין לא התבצע לפי החוק, ולכן גם המעסיק צריך עזרת עורך דין כדי להגן על עצמו לפני פיטורי עובד, כמו שהעובד זקוק לעורך דין דיני עבודה כדי לוודא שמלוא זכויותיו משולמות כדין.
לפניכם 4 שאלות שיש לבדוק בנושא פיטורי עובדים:
1. האם הפיטורין חוקיים? בתנאים מסוימים אסור למעסיק לפטר את העובד, כמו במקרים מסוימים של עובדת בהיריון או בטיפולי פוריות, וכן כאשר עובד/ת במילואים.
2. האם מדובר בהתפטרות בדין מפוטר? יש מקרים שבהם עובד יכול להתפטר, ועדיין לקבל פיצויים כאילו פיטרו אותו. כמו למשל אם הרעו את תנאיו בצורה משמעותית, אם סבל מהתעמרות בעבודה ועוד.
3. האם לפני הפיטורין העובד הוזמן לשימוע? זכות השימוע תקפה ברוב המוחלט של מקרי הפיטורים. אם לא הוזמן העובד לשימוע או שההחלטה על פיטוריו התקבלה עוד לפני קיום השימוע, הרי שהפיטורים לא חוקיים.
4. האם שולמו כל רכיבי פיצויי הפיטורין? לפי החוק יש סעיפים רבים המפרטים את רכיבי הפיצויים המגיעים לעובד, בין היתר היקף משרתו, שכרו, הוותק שלו ועוד.
פעמים רבות, מגיע עובד לייעוץ אצל עורך דין לדיני עבודה בשל סיבה מסוימת, כמו למשל פיטורין לא חוקיים, ותוך כדי בדיקת עורך הדין מתגלה שלל רחב של זכויות סוציאליות שלא שולמו לעובד לפי החוק, עוד בזמן עבודתו, ללא קשר לפיטורים עצמם.
אחד הנושאים הנפוצים יותר הקשורים לזכויות סוציאליות של העובד הוא עניין השעות הנוספות. בחוק, מסודרות שעות העבודה שכל חריגה מהן נחשבת בבחינת 'שעות נוספות' ויש לחשב את התגמול בעדן, בשכר גבוה יותר מערך שעה רגילה.
תתפלאו לשמוע, אבל גם עבור עובדים שהוגדרו בחוזה מול המעסיק כעובדים בשכר גלובלי (כלומר הם מקבלים סכום קבוע מדי חודש ללא תלות בכמות השעות שאותה עבדו) ניתן לבדוק באופן משפטי האם ההגדרה חוקית ומתאימה למקרה הספציפי, ובמקרה שלא, יחויב המעסיק להשלים את השעות הנוספות.
חוקי העבודה במדינת ישראל מאפשרים לאדם לתבוע מעסיק גם אם לא הספיק לעבוד אצלו בפועל. זה קורה במקרים שבהם האדם הגיש מועמדות לעבודה ונפסל על רקע דת, לאום, גיל, מגדר, מצב בריאותי, הריון, נטייה מינית וכו'.
אלו נושאים רגישים אך חשובים, שכן אף מקום עבודה לא אמור להחריג מועמדים על רקע אישי מסוג זה. כל עוד אין למעסיק טענה מקצועית הקשורה לתחום העיסוק הספציפי, הוא חשוף לתביעה בנושא זה, גם מאדם שאינו העובד שלו בפועל.
עוד בתחום זה ניתן לציין מקרים של עובדים שלא קיבלו העלאות שכר או קידומים על רקע מגדר (למשל חוק שכר שווה לעובד ולעובדת) וכן על כל רקע אחר המוגדר כאפלייה.
חשוב לציין שמלבד ייצוג בבתי הדין לעבודה, עורך דין לענייני עבודה מסייע לעובד בהיקף רחב יותר כדי לממש עד תום את כל זכויותיו הסוציאליות.
• ביטוח – כאשר אדם נפגע בתחומי מקום העבודה, ומקום העבודה מבוטח לתאונות, עורך דין תאונות עבודה יברר מול המעסיק את פוליסת הביטוח והתנאים הנדרשים כדי לתבוע ולקבל פיצויים מתאימים.
• פנסיה – כל מעסיק מחויב להפריש לפנסיה עבור העובד, ממשכורתו וכן מטעם מקום העבודה עצמו. עורך דין דיני עבודה יבדוק מול חברת הפנסיה את הסכומים ששולמו לאורך השנים ואת המסלולים המתאימים לו.
• ביטוח לאומי – מלבד תשלום המיסים לדמי בריאות וביטוח לאומי מטעם העבודה, ישנן זכויות סוציאליות רבות הקיימות לעובד דרך ביטוח לאומי, כגון דמי אבטלה, דמי לידה, קצבאות נכות מעבודה ועוד.
כמו כן, גם בנושאים הקשורים לחוקי דיני העבודה, לא כל מקרה או סכסוך צריך להגיע לפתחו של בית הדין לעבודה. פעמים רבות יעדיפו העובד והמעסיק למצוא פשרה ביניהם, באמצעות גישור ובוררות או דרך שיחות של עורכי הדין המייצגים אותם, וכך לפתור את הסכסוך בצורה מהירה ולשביעות רצון שני הצדדים.
לסיכום, החוק המרכז את דיני העבודה הוא מורכב וסבוך ומכיל סעיפים רבים לפי כל מקרה ספציפי. מומלץ הן לעובד והן למעסיק להתייעץ עם עורך דין מומחה לענייני עבודה, כדי לוודא שהם מוגנים מתביעה ו/או מקבלים את כל זכויותיהם לפי החוק.
זכרו כי מקום העבודה הוא המקום העיקרי שבו אתם נמצאים וכי הפרנסה ממנו היא שמאפשרת לכם לשמור על קורת גג, בריאות ומזון, חינוך ועוד. לכן חשוב מאין כמוהו לקבל את מלוא העזרה המקצועית בכל נושא תעסוקתי שתיתקלו בו.
לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין דיני עבודה מומלץ, התקשרו אלינו לטלפון: 077-501-3088 או שלחו לנו הודעה לוואטסאפ (WhatsApp): 052-699-8771
בעל תואר ראשון במשפטים בהצטיינות יתרה ורישיון נוטריון מטעם משרד המשפטים. עו"ד ונוטריון הלוי בעל ניסיון של למעלה מ-16 שנה, מתמחה בהוצאה לפועל, חדלות פירעון (פשיטת רגל) ודיני עבודה. הוא סייע לאלפי ישראלים לצאת לחיים כלכליים חדשים ורואה בעבודתו שליחות.